Elke woning waar vandaag een bouwvergunning voor wordt afgeleverd, moet voldoen aan bepaalde eisen en normen, waaronder isolatie. Een goede isolatie is echter goud waard en zal zeker een positief effect hebben op je energiefactuur !
Bij thermische isolatie maken wij gebruik van polyurethaan platen.
Deze isolatieplaten (vanf 3 tot 12 cm) worden bij voorkeur op een
uitvullingschape geplaatst.
In zeer uitzonderlijke situaties, waar de ruimte beperkt is, wordt soms gebruik gemaakt van isolerende mortels.
Bij het gebruik van isolerende mortels leg je eigenlijk een chape die ook isolerende eigenschappen heeft. Qua isolatiewaarde kunnen deze materialen niet echt op tegen isolatieplaten.
Bij appartementen wordt vaak geluidsisolatie en isolerende mortel geplaatst voor een nog beter resultaat.
Isolatieplaten geniet onze voorkeur.
VOORDELEN als je met PUR platen werkt:
Bij het bouwen of verbouwen van een woning verdient je vloerisolatie extra aandacht. Door het kiezen van de juiste isolatiematerialen kan je het wooncomfort van je huis opkrikken, én kan je flink besparen op je verwarmings- en energierekening.
Isolatieplaten kunnen bestaan uit polyurethaan, geëxtrudeerd of geëxpandeerd
polystyreen, …
De platen (vanaf 3 tot 12 cm) worden boven op een uitvullingslaag geplaatst, en
isoleren beter dan isolerende mortels.
Bij huizen met vloerverwarming komt de vloerisolatie altijd direct onder de vloerverwarmingsbuizen te zitten.
Bovenop de platen komt een afwerkchape, al dan niet gewapend. Bij vloerverwarming
is dit zeker het geval.
De kostprijs kan hoger uitvallen omdat er meer materiaal en meer arbeidsuren
nodig zijn.
Wel bestaat bij een slechte plaatsing van isolatieplaten altijd het risico op koudebruggen, waarbij de warmte weglekt door spleten tussen de platen. Hierdoor vermindert niet alleen de kwaliteit van uw woning en het wooncomfort, maar ook het rendement van uw investering. Laat je dus altijd bijstaan door een professional!.
Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag. De nodige dikte van de vloerisolatie is namelijk afhankelijk van verschillende factoren:
Laat je voor de isolatie van je vloer altijd bijstaan door een vakman!
Bij gespoten isolatiemortel wordt de isolatiemortel naadloos aangebracht. Deze mortel is samengesteld op basis van geëxpandeerde polystyreenkorrels, cement, water en hulpstoffen zodat een goede homogeniteit gegarandeerd wordt. Deze methode is ideaal voor het uitvullen van leidingen in combinatie met akoestische isolatie op rol, o.a. voor het gebruik in appartementen vanwege het isolerende effect van de polystyreenkorrels.
Harde platen van geëxtrudeerde polystyreen voor toepassingen waarbij hoge drukvastheid en warresistentie is vereist. Verkrijgbaar in verschillende diktes van 2 tot 6 cm. Vooraf uitvullen van de leidingen zo wel vereist zodat de harde platen probleemloos kunnen gelegd worden zodat er geen holtes ontstaan waardoor er later in de vloer barsten zouden ontstaan door verzakking.
PUR - platen zijn harde platen van polyurethaanschuim en dus met een zeer hoge thermische isolatie. Verkrijgbaar in verschillende diktes van 3 tot 12 cm. Ook bij deze platen is een goede uitvulling van de leidingen vooraf noodzakelijk.
Deze techniek is ideaal voor wie niet genoeg vloeropbouw heeft bij bijvoorbeeld een renovatie en toch nog een degelijke thermische isolatie wil. Dit is een polyethyleenschuim met gesloten celstructuur op rol. Insultop zal de kleine onregelmatigheden van eventueel leidingen perfect volgen, waardor er geen voorafgaande uitvulling noodzakelijk is. Na vakkundige plaatsing van de isolatie kan de dekvloer ineens afgewerkt worden met een minimale bedekking van 8cm.
Perfect gelegd parket, tegels, kurk,... ? Enkel met een ondervloer die met zorg en nauwkeurigheid werd geplaatst.
Meer wetenBeperk geluidoverdracht tussen verschillende kamers en ruimtes met een vakkundige geluidsisolatie.
Meer wetenEen onstabiele ondergrond? Chape met een beperkte dikte? Zorg voor stevigheid met wapening.
Meer weten